Gratis bezorging vanaf € 50,-Op werkdagen voor 16.00 besteld, morgen in huis Bestelling gratis afhalen in onze winkel / showroom

Ontkalkingsmiddel

Kalk is de grootste vijand van alle huishoudelijke apparaten die leidingwater verbruiken.

Om de levensduur van uw koffiemachine te verlengen biedt Hendriks Coffee verschillende producten die kalk verwijderen.

3 Artikel(en)

per pagina

3 Artikel(en)

per pagina

Waarom moet je eigenlijk je koffiemachine ontkalken?

Bij de bereiding van uw koffie gebruikt u als u het goed doet gewoon kraanwater. Dit kraanwater bevat kalk en dat komt dus in uw machine terecht. U hoeft zich geen zorgen te maken, dit is nodig om een goede koffie te kunnen zetten. Het zuur, zoet en bitter van de koffie heeft kalk nodig om lekker te kunnen smaken. Echter is er op den duur wel een keer een ontkalkingsbeurt nodig omdat het kalk zich vastbijt in de boiler en andere onderdelen van de machine. Doorgaans geven de koffiemachines dit tijdig aan.


De effecten van te veel kalk in de machine zijn het dicht slibben van leidingen en boiler waardoor de machine stuk en er dus onnodige en vaak ook dure reparaties nodig zijn. de temperatuur wordt lager omdat de kalk een isolerend effect heeft. Naast deze vervelende reparaties zorgt het overschot aan kalk ook voor het aantasten van de koffiesmaak, en laat dat nou net niet de bedoeling zijn van een dure koffiemachine.


En wat moet je dus niet doen?

De vraag of beter gezegd de opmerking die ik steeds vaker hoor is dat de klanten espresso (koffiebonen) machines ontkalken met schoonmaak azijn of andere zure huishoudmiddelen. NOT DONE! Bij het ontkalken met een citroenzuurbasis middel kan er bezinksel ontstaat dat de fijne leidingen, rubbers/ringen en ventielen aantasten en of verstoppen. Daarnaast bestaat de kans er dat er een onoplosbare laag over de kalklaag komt die er voor zorgt dat het kalk niet meer weg kan.


Ontkalken met azijn is eveneens slecht voor de machine, de kunststof materialen die in de machine zitten worden aangetast waardoor er kunststofsmaakdeeltjes loslaten. Dit heeft effect op de smaak en aroma’s die juist zo lekker zijn van het koffiedrinken. Daarnaast drogen de afdichtringen uit die ervoor zorgen dat de machine niet gaat lekken.


De opmerking die volgt is dat vroeger altijd alle koffiezetapparaten met azijn of citroenzuur werden ontkalkt. Dat zal ook wel zo zijn en heeft hoogstwaarschijnlijk ook prima zijn werk gedaan. Echter zit er in de hedendaagse koffiemachines zitten echter andere technologieën dus ook onderdelen die daar niet tegen kunnen. Het is dus erg verstandig om een ontkalkingsmiddel te gebruiken die geschikt is voor dit soort type koffiemachines.


Welke ontkalkingsmiddelen raad je aan dan?


Nou dat zal ik hier eens haarfijn uitleggen. Hier kan ik kort over zijn! de Durgol swiss espresso (2x125ml) vloeibare ontkalker of de Jura ontkalkingstabletten zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor het ontkalken van uw machine. Beide zijn ijzersterk en speciaal ontwikkeld voor espresso volautomaten. Waar Durgol een vloeibaar middel gebruikt heeft Jura tabletten om mee te ontkalken. Het voordeel van Durgol swiss espresso is dat het niet bruist en dus in tegenstelling van de wel bruisende ontkalkingsmiddelen geen druk opbouwt in de fijne leidingen van de machine en hierdoor dus geen schade kan aanbrengen. Tevens komt het ontkalkingsmiddel zonder schuimend effect beter in aanraking met de verkalkte onderdelen.