Gratis bezorging vanaf € 50,-Op werkdagen voor 16.00 besteld, morgen in huis Bestelling gratis afhalen in onze winkel / showroom

Koffiebonen

Aromatische koffiebonen, voor elk moment

Bent u op zoek naar een smakelijke koffie voor de bereiding van uw espresso, cappuccino, latte macchiato of de gewone lungo? Daarvoor bent u bij Hendriks Coffee aan het juiste adres. Of uw voorkeur nou uitgaat naar een krachtige melange van arabica en robusta koffiebonen, of naar een licht acidische 100% arabica. Uiteraard zijn onze koffies degelijk verpakt in een gelamineerde zak met luchtventiel voor het optimale behoud van aroma. Alle koffies op onze website zijn direct uit voorraad leverbaar.

16 Artikel(en)

per pagina

16 Artikel(en)

per pagina

Optimale smaak van koffiebonen

Niks ruikt lekkerder dan de geur van verse koffiebonen en niks smaak beter dan de koffie die hiermee is bereid. Met 1 promille vluchtige aromastoffen is koffie een van de meest aromatische voedingsmiddelen. Koffie is ook een kwetsbaar product, bij blootstelling aan zuurstof vervliegt het aroma, waarmee de smaak aanzienlijk afneemt. Uiteindelijk wordt de koffie smakeloos en muf.


Verse koffie

De verpakking van koffie is altijd voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum is niets meer dan een datum tot wanneer de producent de smaak van de koffie garandeert. Koffie zal tot lang na deze datum gebruikt kunnen worden, alleen degenereert de smaak aanzienlijk. Koffie zal dus nooit bederven. Om te voorkomen dat de koffie niet meer verkocht mag worden, zul je in de supermarkt veelal koffie vinden met een vrij ruim bemeten houdbaarheidsdatum.


Hoe weet ik dan hoe oud mijn koffie is?

Branderijen die de betere kwaliteit koffie branden voorzien hun verpakking vaak van een branddatum. Aan de hand van deze datum is dus eenvoudig te bepalen hoe oud de koffie is.


Versheid

Onderstaand vindt u een indicatie van de tijd waarin de versheid van de koffie verloopt:
 • Gemalen koffie in de open lucht: 20 minuten
 • Koffiebonen in een papieren zak: 1 tot 2 weken
 • Koffiebonen in een gelamineerde zak: 1 tot 2 maanden
 • Koffiebonen in een gelamineerde zak met ventiel: 4 tot 6 maanden
 • Koffiebonen in een blik met edelgas: 6 tot 10 maanden

 • De verschillen tussen arabica en robusta

  Arabica en robusta zijn twee verschillende soorten koffieplanten. De koffieplanten vinden hun oorsprong in het tropische Afrika, met name in Ethiopië. De koffieplant gedijt het best in gebieden rondom de evenaar. De vrucht van de plant bestaat uit een pit, met daarin twee bonen. De vorm van de koffieboon is zo karakteristiek omdat deze tegen een andere boon in de pit zijn gegroeid. De koffieplant heeft een natuurlijk afweermiddel tegen insecten, namelijk cafeïne.


  Kenmerken arabica koffie

  De arabica planten maken ongeveer 70% van de totale wereldproductie uit. De kenmerken van deze koffiesoort is dat de plantages zich rond 1500 meter hoogte bevinden en dat de boon gemiddeld groter en ovaler van vorm is. Omdat zich hier minder insecten bevinden, produceert de plant minder cafeïne, waardoor de koffieboon dus ook minder cafeïne bevat. De smaak van arabica koffie kenmerkt zich als meer divers dan de smaak van bijvoorbeeld robusta koffie. Omdat deze koffie op grotere hoogtes groeien is het land lastiger te bewerken, dit verklaart mede de hogere prijs van arabica koffie. De arabica koffie wordt voornamelijk in Zuid-Amerika en het oostelijk deel van Afrika verbouwd. Brazilië is de grootste exporteur van arabica koffiebonen.


  Kenmerken robusta koffie

  Robusta koffieplanten groeien op lagere hoogtes. Omdat de plant hier meer wordt blootgesteld aan insecten en ziektes, produceert de plant meer afweerstoffen in de vorm van cafeïne. Dit hogere percentage cafeïne vind je terug in de smaak van de koffiebonen. Robusta bonen kermerken zich door een krachtiger aroma en een intense smaak. De voornaamste producenten van robusta koffie zijn de landen rondom de evenaar, met lager gelegen gebieden. In oostelijk Afrika, India, Indonesië en ook Brazilië is de hoogte en het klimaat geschikt voor het verbouwen van koffie.