Gratis bezorging vanaf € 50,-Op werkdagen voor 16.00 besteld, morgen in huis Bestelling gratis afhalen in onze winkel / showroom

THEE

Thee om van te genieten

Thee staat algemeen bekend als een gezonde drank. Door de grote hoeveelheid vocht die je binnen krijgt bij het theedrinken én de weinig schadelijke stoffen die thee over het algemeen bevat is het een goede afwisseling naast je dagelijkse koppen koffie. In ons brede assortiment thee vindt u ongetwijfeld de smaken die u graag drinkt.


20 Artikel(en)

per pagina

20 Artikel(en)

per pagina

Theesoorten

Onder de noemer ‘thee’ valt een grote diversiteit aan smaken, melanges en combinaties. Ieder heeft zo zijn voorkeur voor een bepaalde soort thee en iedere soort thee kent zijn eigen manier van bereiden. Met name de watertemperatuur, de reinheid van het water en de extractietijd zijn van grote invloed op de uiteindelijke smaak van thee. Zo zal kokend water de smaak van groene thee uitvlakken met voornamelijk bittere tonen. Onderstaand hebben wij een aantal theesoorten op een rij gezet, met een advies voor de bereiding ervan.


Oxidatie

De mate van oxidatie bepaalt de soort thee en daarmee de smaak van thee. Net als bij het roesten van ijzer, is oxidatie een afbraakproces. Bij het plukken van thee wordt het blad licht beschadigd, waarna enzymen en zuurstof zorgen voor een chemische reactie. Bij witte thee en groene thee wordt dit chemische proces geremd door het theeblad te verhitten in een wok of in de zon. Bij Oolong thee wordt dit proces tussen 20% en 80% gestopt en bij zwarte thee wordt het blad volledig geoxideerd. Om dit proces te versnellen wordt het blad gekneusd bij het plukken.


Zwarte thee


Zwarte thee is de meest gedronken thee in Nederland. Deze volledig geoxideerde thee vormt tevens de basis van enkele thee-klassiekers:


Engelse melange

De ‘gewone’ thee zoals wij die in Nederland kennen. De thee heeft nauwelijks iets te maken met Engeland, hij is er niet verbouwd (natuurlijk niet!) en is ook niet eerst naar Engeland verscheept. Deze thee drinken de Engelsen over het algemeen als hun middagthee. De Engelse afternoon tea beperkt zich niet alleen tot thee. Vaak wordt er bij de thee een variatie aan hartigheden geserveerd om de honger voor het avondmaal uit te stellen.


Earl Grey

Een andere bekende thee-melange is de earl grey. Hoewel de samenstelling van earl grey niet vastgelegd is, bestaat deze hoofdzakelijk uit zwarte thee. Tip: Probeer ook eens de zachtere Lady Grey. De toevoeging van citroenschil of de olie daarvan, maakt de Lady Grey tot een frisse thee-mix.


Ceylonthee

Ceylonthee verwijst naar de oorsprong van de thee die gebruikt wordt voor deze drank. Sri Lanka, dat voorheen Ceylon heette, staat bekend om deze thee-melange. Door de verschillende oxidatieprocessen is Ceylon in de varianten zwarte thee, groene thee en witte thee verkrijgbaar.


Groene thee

Groene thee is sinds lange tijd populair in Azië. Recentelijk heeft groene thee ook zijn opmars gemaakt in de westerse wereld. Groene thee staat, hoewel niet bewezen, bekend om zijn gezonde imago. De theebladeren die als groene thee worden verkocht zijn nauwelijks geoxideerd. Om de optimale smaak uit deze thee te krijgen, wordt aangeraden de thee te bereiden met water van maximaal 85 graden. Boven deze temperatuur komen veelal bittere stoffen vrij, die de milde smaak van groene thee sterk beïnvloeden.


Witte thee

De term witte thee is bij veel theedrinkers bekend, echter, de definitie loopt uiteen. Waar de ene producent witte thee associeert met jonge, weinig geoxideerde theebladeren, beschouwd de andere producent witte thee als gedroogde thee, die kort verhit is om de oxidatie tegen te gaan. De naam witte thee verwijst naar de witte haartjes die zich in de jonge knop van de plant bevinden.